Suomalaiset ohjaajat

Suomalaiset elokuvastudiot palkkasivat jo 1930-luvulla hyviä ohjaajia ja seurauksena oli suomalaisen elokuva-alan kulta-aika.

Risto Orko

Risto Orko ohjasi vuonna 1934 elokuvan, joka sai miljoona yleisön. Siltalan pehtoorissa pääosissa olivat Hanna Taini sekä Jalmari Rinne. Kaiken kaikkiaan Risto ehti tuottaa 23 elokuvaa jo pelkästään Suomi-Filmin aikana 30-luvulla. Siltalan pehtoorin lisäksi myös 740 000 katsojaa kerännyt Jääkärin morsian vuodelta 1938 oli hänen huippumenestyksiään. 1940-luvulla Orko ohjasi vielä neljä elokuvaa ja tuotti 46. 50-luvulta uran päättymiseen vuoteen 1977 mennessä Orko ehti vielä tuottaa 46 elokuvaa ja ohjasi vielä vuoden 1980 Tulitikkuja lainaamassa-elokuvan. Uransa aikana Orko oli enemmän tuottaja kuin ohjaaja, vaikka pari jättihittiä ohjauksiin mahtuikin. Hän ohjasi yhteensä 14 elokuvaa, mutta tuotti yli 100 elokuvaa, 1900 lyhytfilmiä ja peräti 2600 mainoselokuvaa.

Edwin Laine

Edwin Laineen ohjaama kuuluisin elokuva on eittämättä vuonna 1955 julkaistu Väinö Linnan romaaniin perustuva Tuntematon sotilas. Siitä tuli suomalaisuuden kuvaus ja sota-ajan ikoni ja sitä on esitetty Yleisradion televisiokanavilla jokaisena itsenäisyyspäivänä. Se on Suomen katsotuin elokuva elokuvateattereissa ja elokuva sai myös kansainvälistä menestystä. Edwin Laine toimi Suomen Filmiteollisuuden palveluksessa.

T.J. Särkkä

T.J.Särkkä oli suomalainen elokuvatuottaja- ja ohjaaja ja hän toimi myös Suomen Filmiteollisuus yhtiön toimitusjohtajana. Hän ehti tuottaa kaikkiaan 233 elokuvaa ja ohjata itse 49 ns. kokoillan elokuvaa. Hänen tuotantonsa elokuvien suhteen on yhä suurin suomalainen. Hän ohjasi mm. elokuvat Suomisen perhe, Vaivaisukon morsian, Kulkurin valssi, Juha ja Kuu on vaarallinen. Juha-elokuva oli itseasiassa ensimmäinen suomalainen kokoillan värielokuva.

Matti Kassila

Matti Kassila oli suomalainen elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja sekä kirjailija. Kassilan kuuluisin menestys on Komisario Palmu-sarja. Hänen ohjauksiaan ovat myös Sininen viikko, Radio tekee murron sekä Tulipunainen kyyhkynen. Hän aloitti Edwin Laineen apulaisohjaajana ja siirtyi itsenäiseksi ohjaajaksi 1949 T.J.Särkän annettua hänelle käsikirjoituksen ja kuukauden filmausaikaa. Tuloksena oli Kassilan ensimmäinen elokuva, komedia Isäntä soittaa Hanuria. Ensimmäinen Jussin hän sai 1951. Hänen viimeiseksi elokuvakseen jäi 1994 kuvattu Kaikki Pelissä. Uransa aikana Kassila sai kahdeksan Jussi palkintoa, professorin arvonimen ja mm. Elokuvataiteen valtionpalkinnon.