Suomalaiset näyttelijät

1930-luku toi Suomeen todellisia elokuvatähtiä, jotka nousivat koko Suomen tietoisuuteen. Eikä pelkästään siksi, että parhaat elokuvat saavuttivat miljoonayleisön. Tässä esittelemme vain pari suomalaisille tuttua nimeä hieman tarkemmin.

Aku Korhonen

Aku Korhonen oli suomalainen näyttelijä, joka teki myös uran näytelmien estraadeilla. Hän ajautui näyttelijäksi mentyään Viipurissa Suomalaisen Maaseututeatterin järjestäjäksi. 1922 hän kuitenkin siirtyi Helsinkiin ja Kansan näyttämölle, josta sitten eteenpäin Suomen Kansallisteatteriin, jossa hän näytteli yhtäjaksoisesti 33 vuoden ajan. Korhonen ehti näytellä peräti 76 elokuvassa. Korhosen ensimmäinen elokuvarooli oli jo vuonna 1924 elokuvassa Suursalon häät. Yksi hänen tunnetuimpia roolejaan oli Lapatossu, jota hän näytteli ensin Lapatossu elokuvissa ja sittemmin myös sota-aikaan viihdytysjoukoissa rintamalla. Jussi patsaan Korhonen sai vuoden 1938 roolistaan Vieras mies tuli taloon-elokuvassa. Kaiken kaikkiaan Korhonen sai kolme Jussi patsasta.

Regina Linnanheimo

Regina Linnaheimo oli yksi aikakautensa valovoimaisempia suomalaisia näyttelijöitä. Hän oli todellinen tähti ja hänet muistetaan mm. sellaisista elokuvista kuin Kaivopuiston kaunis Regina, Kulkurin valssi sekä Katariina ja Munkkiniemen Kreivi. Hän toimi myös käsikirjoittajana ja kirjoitti useamman Teuvo Tulion elokuvan. Regina sai urallaan kaksi Jussia ja lopetti elokuvissa näyttelemisen vuonna 1956. Hän ehti näytellä 33 elokuvassa, joista moni oli todellinen kassamagneetti elokuvastudioille.

Tauno Palo

Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista näyttelijöistä on Hämeenlinnassa 1908 syntynyt Tauno Palo. Hän aloitti näyttelijän työt Sörnäisten työväennäyttämöllä Helsingissä 1927 siirtyäkseen sieltä Suomen Kansallisteatteriin 1932. Hän itseasiassa jäi eläkkeelle Kansallisteatterista 1973. Tauno Palo näytteli 30 vuoden ajan suomalaisissa elokuvissa näytellen yli 60 suomalaisessa elokuvassa. Tauno Palon elokuvia ovat mm. Vaimoke, Kulkurin valssi sekä Rosvo-Roope. Tauno Palo oli myös menestyksekäs laulaja, joka teki yhteensä 85 sävellystä. Elokuvatyöstään hän sai kolme Jussi-palkintoa.

Ansa Ikonen

Ansa Ikonen oli Tauno Palon kanssa Suomen suosituin valkokangaspari. Hän teki Taunon kanssa 12 elokuvaa yhdessä. Ansa Ikonen syntyi Pietarissa ja hän ehti näytellä 40 elokuvassa vuosina 1935-61. Hän näytteli monipuolisesti niin komedioissa, musikaaleissa kuin draamoissa. Hänen tunnetuimat elokuvat ovat Tauno Palon kanssa tehdyt Vaimoke ja Kulkurin valssi sekä Rakas lurjus sekä mm. Tyttö kuunsilta. Ansa Ikonen sai uransa aika niin Jussi-palkinnon kuin myös Pro Finlandia mitalin. Viimeisen elokuvatyön hän teki vuonna 1977 elokuvassa Puhelin.

Tapio Rautavaara

Tapio Rautavaara tuli tutuksi aikalaisilleen laulajana, keihäänheiton olympiavoittajana sekä elokuvanäyttelijänä. Hänen laulunsa Reppu ja reissumies sekä Päivänsäde ja Menninkäinen ovat kaikkien tuntemia. Tapio voitti kultamitalin keihäänheitossa Lontoon olympialaisessa ja pronssia vielä Oslon EM-kisoissa. Hän voitti myös jousiammunnassa joukkuekisassa maailmanmestaruuden 1958. Tapio Rautavaara ehti näytellä 22 elokuvassa, ja enemmänkin rooleja olisi ollut tarjolla, mutta ennen kaikkea hän oli laulaja. Hänen elokuvauransa alkoi heti sodan jälkeen elokuvassa Vain sinulle. Muita hänen tunnettuja elokuviaan ovat mm. Synnin jäljet, Kuudes käsky, Kultamitalivaimo ja Rion yö. Rautavaara oli kuin Suomen Elvis, kapinallinen, varsinkin elokuvarooleissaan.

Spede Pasanen

Tälle sivustolle tehdylle pienelle listaukselle eivät kovin monet näyttelijät päässeet, mutta yhtä ei voinut unohtaa. Nykyajalle paljon tuottanut ja suomalaisen viihteen monitaituri Spede Pasanen. Spede oli varsinaisen koomikko, näyttelijä, keksijä, käsikirjoittaja, tuottaja yms yms. Pasanen aloitti uransa 50-luvulla radiossa, mutta jo 60-luvulla hän teki sketsiohjelmia televisioon ja suomalaisia komedia versioita Hollywood elokuvista. 70-luvulla Pasanen loi Uuno Turhapuro hahmon ja sitä kautta 19 Uuno Turhapuro elokuvaa. Uunojen lisäksi Pasanen teki paljon ohjelmia myös televisioon. Speden mukana kuuluisuuteen nousivat myös entinen pellehyppääjä Simo Salminen 60-luvulta, Riitta Väisänen (1983) sekä luonnollisesti Vesa-Matti Loirin, joka oli mukana jo Noin 7 veljeksessä 1968.