Suomalaiset ja Hollywood

Moni suomalainen on kokeillut siipiään Hollywoodissa, mutta niin kuin monet muutkin, läheskään kaikki eivät ole onnistuneet.

Taina Elg

Tainaa tituleerataan ainoaksi suomalaiseksi todelliseksi Hollywood-tähdeksi. Hän syntyi Suomessa 1930 ja nuorempana oli tanssijana Kansallisoopperassa. Taina lähti maailmalle tanssien ensin Ruotsiin ja sieltä Englannin kautta Monte Carloon, kunnes hän loukkaantui ja siirtyi malliksi ja Pariisiin. Vuonna 1954 vain 23-vuotiaana Taina teki sopimuksen MGM studioiden kanssa ja teki elokuvadebyyttinsä vuonna 1955 Lana Turnerin tähdittämässä elokuvassa The Prodigal. Vuonna 1956 hän saikin sitten Golgen Globe palkinnon kategoriassa ”lupaavin ulkomainen naisnäyttelijä”. Tainan elokuvaura alkoi itseasiassa jo Suomessa Suomisen perhe elokuvassa 1941, mutta uransa hän teki Hollywoodissa. Hän teki myös paljon musikaaleja Broadwaylla. Hänen viimeisin elokuvaroolinsa on vuodelta 2006 kun hän näytteli rouva Skogstedtia Kummelin Jackpot elokuvassa.

Albert Salmi

Albertia eivät monet muista, mutta hän näytteli mm. elokuvassa The Bravados vuodelta 1967. Albert kasvoi New Yorkin Brooklynissä ja päätti matkansa oman käden kautta 1990. Bravados elokuvassa Albert näytteli Gregory Peckin, Stephen Boydin, Lee van Cleefin sekä Henry Silvan kanssa. Hän näytteli myös Harlinin Born American elokuvassa.

Jasper Pääkkönen

Jasperilla on jo Suomessa pitkä elokuvahistoria, mutta hänen The Vikings esiintyminen ja rooli Spike Leen BlackKlansmanissa on tuonut hänelle kiinnityksen jo uuteenkin Hollywood tuotantoon. Jasper tuli suomalaisten tietoisuuteen 1999-2002 näyteltyään Salatut Elämät sarjassa Saku Salinin roolihahmon, josta sitten seurasi Pahat Pojat elokuva ja usea Aleksi Mäkelän sekä Aku Louhiniemen ohjaama elokuva. Viikinkinä Jasper ehti näytellä kahdella tuotantokaudella, mutta näillä näkymin hänen uransa tulee jatkumaan Hollywoodissa. Jasperilla huhutaan olevan osa kahteen tulevaan elokuvaan: Sa5 Bloods sekä Musta torni sarjaan, joka on tulossa Amazonille.

Joonas Suotamo

Vähemmän tunnettu ja vielä vähemmän valkokankaalla nähty suomalainen tähti, nimittäin Joonas näyttelee Star Wars elokuvissa Chewbaccaa. Joonaksen reitti elokuviin oli hieman erilainen. Hän nimitäin pelasi ammatikseen koripalloa Suomessa ja Yhdysvaltain yliopistosarjoissa sekä kolme maaottelua Suomen miesten joukkueessa. Suotamo esiiintyi ensikertaa Chewbaccana vuoden 2015 Star Wars the Force Awakens elokuvassa sijaisnäyttelijänä ja 2017 sitten varsinaisessa roolissa Star Wars the Last Jedi-elokuvassa, kuten myös vuoden 1018 Solo: A Star Wars Story elokuvassa.

Renny Harlin

Renny Harlin on niitä harvoja suomalaisia menestystarinoita, jonka uran luultiin jo loppuneen. Hänen ohjauksiaan ovat sellaiset Hollywood elokuvat kuin Painajainen Elm Streetillä 4, Die Hard 2, Cliffhanger ja Deep Blue Sea. Maailmanlaajuisesti Harlinin elokuvat ovat tuottaneet oli miljardi dollaria. Vuoden 1995 Kurkunleikkaajien saari ja The Long Kiss Goodnight 1996 eivät olleet menestyksiä ja seuraavien vuosien aikana tuntui, että menestys väisteli Harlinin tiellä. Elokuvat kuten A Sounf of Thunder, Driven, Mindhunters, Manaaja:Alku, The Covenent ja Cleaner eivät saaneet tuulta alleen. Harlinin uusi alku tulokin sitten Georgian sotaan sijoittuvasta Viiden Päivän sota-elokuvasta 2011 ja varsinkin vuoden 2016 Jackie Chanin tähdittävä Skiptrace toi Harlinin takaisin parrasvaloihin ja sillä tiellä hän on tänä päiväkin.